A pályázás alapjai 1.

A pályázás alapjai 1.

Egy szervezet életében számos alkalommal lehet szükség külső források bevonására, legyen szó egy régóta tervezett fejlesztés vagy egy új, innovatív ötlet megvalósításáról. Akár vállalkozásról, akár valamilyen civil szervezetről, ilyen esetben a legtöbbször rögtön felmerülnek a különböző pályázati lehetőségek. De mi is kell hozzá pontosan, hogy a mi szervezetünk részesülhessen ilyen jellegű támogatásban?

Gyakran keresnek meg bennünket cégvezetők, alapítványok, egyesületek munkatársai azzal, hogy ők szeretnének pályázni. Ilyenkor mi fel szoktuk tenni a kérdést, hogy mi az a projekt, amit szeretnének megvalósítani. A válasz ilyenkor pedig gyakran az, hogy valójában nem tudják, de jól jönne a pénz. Ez a gondolkodás azonban sajnos ritkán vezet sikeres pályázathoz…

Gyakori tévhit, hogy az egyes hazai, illetve Európai Uniótól származó források könnyen, bárki számára elérhető ingyen pénzt jelentenek. Nem csoda, hiszen a hírekben rendszeresen hallunk ilyen formában megvalósult fejlesztésekről, és legtöbben ismerünk olyat, aki ismer olyat, aki pályázatokból indította be, működteti sikeresen vállalkozását. Természetesen a gyakorlatban ez azért nem ilyen egyszerű.

Egy pályázaton való részvételhez amellett, hogy számos alapvető kritériumnak kell megfelelnünk – ezekről majd később – fontos, hogy konkrét elképzelésünk arról, hogy mire szeretnénk felhasználni az igényelt összeget.

Mielőtt elkezdenénk beleásni magunkat az aktuális pályázati felhívásokba – vagy megkeresünk egy pályázatírással foglalkozó céget – célszerű átgondolni, hogy pontosan mit is szeretnénk. Eszközt vásárolnánk? Korszerűsítenénk ingatlanunkat? Esetleg alapítványként szeretnénk egy a tevékenységünket népszerűsítő rendezvénysorozatot szervezni? Bármi is legyen a tervünk, fontos, hogy meg tudjuk határozni, mire van szükség a megvalósításához, és ebből mi az, ami rendelkezésre áll. Vegyük számba, hogy mekkora önerővel rendelkezünk, megfelel-e az adott ingatlan egy beruházáshoz, biztosítottak-e a személyi feltételek, a tapasztalat a lebonyolításhoz.

Ha tisztában vagyunk a projektünkkel, és az ahhoz szükséges, már meglévő erőforrásainkkal, akkor pontosan tudni fogjuk, hogy mi hiányzik, mi az, amire támogatást szeretnénk. Egy előkészített projekt nagyban növeli a sikeres pályázás esélyét, hiszen egyrészt segít a megfelelő pályázat megtalálásában, másrészt kellően megalapozottá teszi támogatási kérelmünket, jelzi a bírálók felé, hogy pozitív döntés esetén a szervezet képes lesz megvalósítani azt.

Amennyiben vannak elképzelései, ötletei szervezete fejlesztésére és szeretné tudni, hogyan lehetne ezeket támogatható projektté formálni, forduljon hozzánk bizalommal.

Tags: